Followers

Beruntungnya kita ini……………………
salam ukhuwah.....entri kali ini inni terjumpa di blog salah seorang kenalan inni. kisah yang sungguh bermanfaat ini boleh dijadikan pengajaran dalam kehidupan seharian. ikuti kisah selanjutnya..........

Seorang bijak telah melalui hadapan rumah seorang lelaki. Orang bijak itu terkejut apabila mendapati lelaki itu sedang memukul seekor kucing. Orang bijak itu bertanya kepada lelaki tersebut, “Kenapa kamu pukul kucing yang lemah itu?”
Jawab lelaki tersebut, “Aku telah menjumpainya di sebuah lorong ketika ia dalam keadan yang tersangat lemah dan kedinginan. Kemudian aku mengambilnya dan memberinya makanan serta minuman. Aku pelihara sehingga ia benar-benar sihat. Tetapi sesudah kucing itu sihat, ia membuang najis dan kotoran di merata-rata tempat di rumahku”.
Kemudian berkatalah si orang bijak tadi, “Ini sebenarnya peringatan dan ibarat antara kita dengan Allah. Dia telah memelihara kita sejak dari kecil yang tersangat lemah dah dhaif. Lalu beri kita makan, pakaian dan segala-galanya. Tetapi setelah begitu banyak kebaikan dan nikmat Allah yang kita rasakan, kita derhaka kepada-Nya, tidak tidak melaksanakan perintah-Nya dan belum mengikut cara hidup kekasih-Nya, iaitu Rasulullah s.a.w. Lihatlah betapa baiknya dan rahmatnya Allah, walaupun kita derhaka kepada-Nya, Dia masih belum menyeksa atau memukul kita dengan azab-Nya”.
Kemudian pergilah orang bijak itu dan beristighfarlah lelaki tersebut kerana mengenang dosa-dosanya terhadap Allah. Jika dia lambat diperingatkan oleh orang bijak itu tadi, sudah tentu dia akan dipertanggungjawabkan atas kesalahannya di mahkamah Allah kelak kerana telah mencuba menyeksa kucingnya.....
Labels: , , , 0 comments | edit post
Reactions: 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...